JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Dom i mål om 18 kilo kokain som smugglats in till Sverige i ett sportflygplan

[2016-11-28] Lunds tingsrätt

Lunds tingsrätt har i dag meddelat dom i målet mot de tre män som åtalats för att ha smugglat in nära 18 kg kokain från Nederländerna till Sverige i ett sportflygplan.

Männen som är 38, 44 och 49 år gamla döms för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Den 44-årige mannen döms dessutom för narkotikabrott, eftersom han förvarat drygt tre kilo cannabis i ett förrådsutrymme i Rissne.

38-åringen och 49-åringen döms till fängelse i sex år. 44-åringen döms till fängelse i sex år och tre månader.

Två av männen, 38-åringen och 49-åringen, är flygutbildade. 38-åringen var vid tiden för gärningen medlem i en småländsk flygklubb där han hyrde ett sportflygplan som sedan flögs av 49-åringen till ett mindre flygfält i Nederländerna. Där hämtade den medföljande 44-åringen en väska innehållande 17 980 gram kokain. Under återflygningen mot det småländska flygfältet anmälde 49-åringen till flygtrafikledningen att han på grund av väderförhållandena var tvungen att landa i Landskrona. På flygfältet i Landskrona väntade 38-åringen med en hyrbil. Nederländsk polis hade emellertid fattat misstankar kring det svenska flygplanet och underrättade polisen i Sverige om flygningen. När flygplanet landade i Landskrona fanns därför flera polispatruller på plats som kunde gripa de tre männen.

Samtliga tilltalade har förnekat att de kände till att syftet med flygningen var att smuggla in narkotika till Sverige. De har inför tingsrätten förklarat att de på olika sätt blivit lurade att hyra flygplanet respektive genomföra flygningen till Nederländerna.

Tingsrätten konstaterar i sina domskäl att det, bl.a. med hänsyn till det avancerade tillvägagångssättet och det betydande ekonomiska värde som kokainpartiet representerar, är osannolikt att de tre männen var ovetande om att det handlade om narkotikasmuggling.

Senast ändrad: 2016-11-28

För mer information kontakta:

Magnus Andersson
Rådman
046-160414

Målnummer:

B 1650-16