JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Lunds nya tingsrätt slår upp portarna

[2018-08-24] Lunds tingsrätt

Fredagen den 31 augusti invigs Lunds nya tingsrätt. – Vi är mycket glada över det nya huset, som är en modern domstolsbyggnad på ett fantastiskt läge mitt i centrala Lund, säger Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt. Under lördagen är det dessutom dags för öppet hus för allmänheten.

Lunds nya tingsrätt är redo för invigning. Fredagen den 31 augusti är det dags för invigningsceremoni där bland annat justitieminister Morgan Johansson kommer att närvara.

– Förutom att lokalerna är säkrare, tillgängligare och tryggare erbjuder de en bra arbetsmiljö för personalen och är dessutom vackra, säger Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt.

Den nya tingsrätten är byggd så att det ska gå att skilja åhörare från vittnen och målsägande. Frihetsberövade transporteras säkert in i huset och rättens aktörer når salarna utan att behöva gå igenom allmänhetens ytor. Detta är något som borgar för en rättssäker miljö och en god arbetsmiljö för de anställda.

– Resan har varit lång och många gånger ganska prövande för alla inblandade men som i de flesta fall, när något får värka fram i god ordning, så blir det bra. Och det är en väldigt fin byggnad vi tillsammans nu format – både gestaltningsmässigt och funktionellt – som för allmänheten blir en mycket tydlig symbol för Sveriges Domstolar och tingsrätten i Lund, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör, Domstolsverket.

Under lördagen, mellan 10.00 och 14.00, är det öppet hus på tingsrätten dit allmänheten är välkommen för rundvandring.

– Vi ser fram emot att kunna öppna portarna för allmänheten med ett öppet hus på lördag. Vi önskar alla välkomna att komma och titta på huset och på verksamheten, säger Göran Lundahl

Invigningsceremonin fredag 31 augusti kl 11

Invigningsceremonin är inte öppen för allmänheten, utan enbart för anställda och särskilt inbjudna gäster.

För pressackreditering kontakta Maria Anvin vid Lunds tingsrätt på mejladress: maria.anvin@dom.se. Vänligen uppge namn samt medieföretag.

Ackrediterade journalister bör vara beredda på att visa presslegitimation.

Lagman Göran Lundahl och fastighetsdirektör Harald Pleijel kommer att finnas tillgängliga för media efter ceremonin.

Senast ändrad: 2018-08-24

För mer information kontakta:

Göran Lundahl
Lagman, Lunds tingsrätt
076-761 69 40
goran.lundahl@dom.se

Harald Pleijel
Fastighetsdirektör, Domstolsverket
070-239 41 67
harald.pleijel@dom.se

Lunds nya tingsrätt

Byggprojektet i sin nuvarande form inleddes 2015

Fasaden består av koppar och glaspartier.

Invändigt är väggarna i allmänhetens ytor klädda med askpaneler. Golvet är i kalksten.

I inredningsarbetet har man utgått från temat de fyra grundelementen: jord, vatten, eld och luft.

Cirka 90 personer arbetar vid Lunds tingsrätt.

Tidigare har tingsrätten huserat på ungefär 4 000 kvadratmeter. Nu disponerar man omkring 8 000 av de dryga 10 000 kvadratmeter som finns i denna byggnad. Resterande del hyr Domstolsverket ut till Lunds kommun.

Statens konstråd har bekostat utsmyckningen av vattenspegeln utanför byggnaden med verket ”Rening” av Meta Isæus Berlin.