JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Lunds tingsrätt dömer en pappa för bl.a. äktenskapstvång till fängelse i fyra år och ytterligare en man till tre års fängelse

[2016-07-15] Lunds tingsrätt

En 43-årig man från Landskrona har utnyttjat att hans dotter i tjugoårsåldern befunnit sig i en utsatt belägenhet när hon vistats i Afghanistan och härigenom förmått henne att där ingå äktenskap mot hennes vilja.

Mannen accepterade inte att dottern hade pojkvän i Sverige och han döms också för att tillsammans med en god vän ha begått en rad allvarliga brott mot pojkvännen i Sverige bl.a. rån, olaga frihetsberövande och sexuellt ofredande.   Mannen döms till fyra års fängelse och hans gode vän till tre års fängelse. Båda ska betala skadestånd till mannens dotter och till hennes pojkvän. Tingsrätten anser att brottsligheten är hedersrelaterad.

Dotterns bror var åtalad för att ha varit delaktig i brotten mot pojkvännen. Tingsrätten friar brodern eftersom han kom in händelserna i ett sent stadium och hans medverkan har inte haft någon betydelse för att gärningarna skulle kunna ske.  Dessutom han blev han tvingad av sin far att delta.

Rådmannen Lars Lindblad säger i en kommentar att tingsrätten lagt de uppgifter som målsägandena – dottern och hennes pojkvän – lämnat till grund för sin bedömning av målet. ”-Målsägandena är trovärdiga. Deras berättelser innehåller moment som enligt praxis ska krävas för att de ska kunna läggas till grund för en fällande dom, som att berättelserna framstår som klara, levande, rika på detaljer och är fria från överdrifter. Dessutom stöds deras uppgifter i stor utsträckning av annan bevisning, vilket stärker intrycket av tillförlitlighet.”

Tingsrätten är enig i sin bedömning.

För beställning av dom:
e-post lunds.tingsratt@dom.se 

Senast ändrad: 2016-07-15

För mer information kontakta:

Lars Lindblad
Rådman
046-16 04 45
lars.lindblad@dom.se

Målnummer:

B 6048-15